A darui

(preluare din internet)

Un tânar student a iesit la plimbare cu profesorul sau. În timp ce se plimbau, pe cealalta parte a drumului, studentul a vazut o pereche veche de pantofi, care pesemne ca apartineau taranului sarac care lucra în câmp în apropiere si deja îsi termina lucrul.

Studentul îi spuse profesorului: ” Haideti sa glumim pe seama acestui taran. Sa-i ascundem încaltamintea si sa-l urmarim, în ascuns, sa vedem ce va face”.

Atunci profesorul îi raspunse: ” Tinere, niciodata sa nu glumesti pe seama scârbei si durerii altuia. Dar de vreme ce esti bogat, poti sa te bucuri de urmatorul fapt – pune câte o moneda de aur în fiecare pantof apoi ne vom ascunde în tufis si vom privi reactia lui”.

Studentul asa a si a facut si ei s-au ascuns în tufisul cel mai apropiat. Taranul, în curând si-a terminat lucrul si a venit la locul unde si-a lasat pantofii si paltonul.

În timp ce se încalta, a simtit ceva în pantoful sau. La început a crezut ca e o piatra, dar în curând si-a dat seama ca e o moneda de aur. El a ramas uimit vazând moneda de aur, a privit gânditor în jur, un oarecare timp, dar nu vazu pe nimeni. A pus moneda în buzunar si a început sa încalte al doilea pantof, dar spre uimirea lui, a gasit si acolo o moneda de aur.

Deodata, fiind profund uimit, a cazut in genunchi, si-a îndreptat fata spre cer si a început sa se roage si sa multumeasca.

În rugaciunea sa el a pomenit-o pe sotia sa grav bolnava, pe copiii sai care nu au ce mânca, si acum, datorita unei mâini invizibile, care i-a daruit monedele, ei în sfârsit vor fi salvati.

Studentul sta si privea, socat, cu ochii plini de lacrimi. Profesorul îl întreba: ” Daca ai fi glumit în modul în care ai dorit la început, ai fi fost mai fericit decât te simti acum?”.

Tânarul a raspuns: ” D-le profesor, mi-ati dat o lectie pe care nu o voi uita niciodata! Acuma am înteles cuvintele pe care nu le întelegeam mai înainte: cel ce daruieste este mai fericit decât cel ce primeste! Prin urmare, daca vrei sa faci un bine, grabeste-te ca nu vei regreta. Urmeaza-ti glasul constiintei si nu te abate din calea virtutilor.